Vir slik & tekst: Facebook Oliver Tič & Chat GPT
Na sliki je videti skledo juhe ali enolončnice z oranžno-rumenim odtenkom.
Na sliki Na sliki je prikazana tipična gruzijska pojedina. Na modrem pladnju
Na sliki je prikazan khachapuri, tradicionalna gruzijska jed. To je različica v
Adžarskem slogu, ki je oblikovana kot čolniček. Testo je zlato-rumeno
z rahlo zapečeno skorjo, v sredini pa je bogat nadev iz stopljenega sira
in surovo jajce, ki ga pogosto premešajo z vilicami tik pred jedjo. Jed je
servirana na ovalnem krožniku, ob njej pa je videti kozarček (verjetno
gruzijske čače ali vode) in košarico s kruhom v ozadju. Pripravlja se kot
topla jed, idealna za deljenje ali uživanje kot glavni obrok.
Na sliki je prikazana turška ali bližnjevzhodna jed, postrežena v glineni posodi. Jed
Na sliki je kos svežega kruha, razpolovljen in napolnjen z rezino salame. Kruh je
Na sliki je prikazana jed, ki vključuje testenine (penne) s prelivom, koščke
Hrana na sliki je künefe, tradicionalna sladica, ki je priljubljena v Turčiji
Na sliki je prikazana jed, ki močno spominja na turško specialiteto imenovano
Danes hodim po mestu in slučajno grem mimo restavracije, kjer je stala vitrina s
pečenim piščancem. Itak se mi ga je takoj zluštalo in odločil sem se, da si privoščim kosilo.
Vsi vemo, da v velikih mestih je ponavadi tako, da prideš, poješ in greš. Zaradi
velikega pretoka ljudi, se vsem mudi,..Za lažjo predstavo vam povem, da je v
Samsun-u skoraj 1,5 miliona prebivalcev.
No, lastnik restavracije, pa je bil čisto nekaj drugega. Ko sem mu povedal, kaj
sploh počnem v mestu, je prišel čez par minut nazaj in mi na google translate
napisal: "To je moje darilo zate in srečno pot"
Hrana na sliki je "saç kavurma" – priljubljena turška jed iz narezanega mesa
Na sliki je vidna tradicionalna turška jed, imenovana "pide". Gre za vrsto ovalno
oblikovanega kruha ali testa, obloženega z različnimi nadevi. Pide
pogosto imenujejo tudi "turška pica" zaradi svoje oblike in priprave.
Značilnosti jedi:
- Testo je podobno tanki pici ali kruhu.
- Kot nadev se uporabljajo meso (npr. mleta govedina ali jagnjetina), sir, zelenjava ali jajce.
- Jed se pogosto peče v peči na drva, kar ji da značilen okus.
Na sliki je videti različica z mesnim ali piščančjim nadevom, obogatena z jogurtom
ali smetanasto omako po sredini.
To je zelo priljubljena jed v Turčiji in jo pogosto najdemo v lokalnih restavracijah
("pide salonu").
Na sliki je kebab s pomfrijem, zelo priljubljena jed v Turčiji in po svetu.
Konkretneje gre lahko za piščančji döner kebab, ki je pripravljen iz:
- na tanko narezanega mesa (piščanec),
- sveže zelenjave, kot sta paradižnik in čebula,
- hrustljavega pomfrija na vrhu.
Pogosto se postreže s prilogami, kot so vložene kumarice in feferoni, ki
jih vidimo v ozadju. To je običajna hitra hrana, ki se jo pogosto najde v
kebabdžinicah in lokalnih restavracijah.
Še ena zgodba za v knjigo!
Danes sem prispel v Ayacik, kjer bi naj "bil" kamp. Ampak ga seveda ni bilo.
Kr naenkrat sem se znašel na obali, med ribiči.
Brez, da bi sploh povedal kaj počnem, oziroma zakaj se sploh nahajam v
njihovem kraju, so me povabili, da se jim pridružim pri kosilu.
Danes sem se ustavil na črpalki in ko sem prodajalca vprašal, če mogoče lahko
kupim kakšen sendvič, mi je rekek, da hrane na žalost prodajajo,....
Je pa kr naenkrat nekam izginil in mi čez 10 minut prinesel celo kosilo. Seveda ni
hotel niti slišat, da bi plačal.
1. Zelena juha – verjetno iz špinače, blitve ali druge vrste zelenja.
2. Zelenjavna jed – v skledi je jed z okro (bamijo), paradižnikom, čebulo in
začimbami.
3. Kruh – kos svežega belega kruha.
4. Sadje – pomaranča in dve jabolki.
5. Voda – plastenka vode za osvežitev.
Gre za uravnotežen obrok, ki vključuje zelenjavo, sadje, tekočino in kruh.
Toplo priporočam tale hostel, če vas kdaj pot zanese v Inebolu.V sklopu hostela
je še restavracija z odlično hrano. Nastanitev je v lasti družine in vsi se zelo trudijo, da je
bivanje udobno.
Na sliki je tradicionalni turški zajtrk (kahvaltı). Ta obrok običajno vključuje:
1. Zelenjava: Sveže narezane kumare in paradižnik.
2. Sir: Različne vrste sira, vključno s trdim in mehkim belim sirom.
3. Med in maslo: Priložena je skodelica medu z maslom.
4. Olive: Črne olive.
5. Marmelada: Sladka marmelada.
6. Kuhan jajce: Na krožniku je celo kuhano jajce.
7. Turški čaj: Streže se v tradicionalnem steklenem kozarčku.
8. Kruh: V ozadju je košara s svežim kruhom.
Gre za bogat in uravnotežen zajtrk, značilen za turško kulturo, ki vključuje
kombinacijo sveže zelenjave, mlečnih izdelkov, oliv, medu in čaja.
Ste že slišali za turško različico pice? Pide je hrustljavo pečeno testo, polnjeno z
različnimi slastnimi nadevi, kot so sir, meso, zelenjava ali jajce. Ta tradicionalna
jed je prava poslastica, ki jo najdete v vsakem kotičku Turčije.
Na sliki je turška pide, znana tudi kot "turška pica". Pide je tradicionalna jed iz
tankega testa, oblikovanega v podolgovato obliko, obložena z različnimi nadevi.
Značilnosti jedi:
- Nadev: Videti je mleta mešanica mesa (običajno govedina ali jagnjetina), čebule,
začimb (peteršilj, poper) in zelenjave (npr. paprika).
- Testo: Tanka, hrustljava skorja z rahlo zapečenimi robovi.
- Priloga: Na mizi je tudi sveža solata z zelenjavo (paradižnik, kumare, solata,
korenje) za osvežitev ob jedi.
Pide je priljubljena v turški kuhinji in je pogosto postrežena kot glavna jed ob
kosilu ali večerji. Jed lahko vključuje tudi različne druge nadeve, kot so sir, jajce ali
kombinacija zelenjave.
Sem šel v pohodniško trgovino po zimsko spalno vrečo in solzivec, pa me je lastnik
trgovine, kr povabil na kosilo.
Na sliki sta dve jedi na krožnikih:
1. Obara ali enolončnica: Na desnem krožniku je videti obara z mesom,
čebulo, paradižnikom in zelenjavo v bogati, rdečkasti omaki. To je tipična jed
v številnih kuhinjah, pripravljena s počasnim kuhanjem mesa in zelenjave.
2. Kruh: V plastični posodi je sveže narezan beli kruh, ki se pogosto postreže
kot priloga k enolončnicam ali juham.
Ob takšni postavitvi jedi gre za preprost in hranljiv obrok, ki je pogosto priljubljen
v lokalnih restavracijah ali domači kuhinji.
Zadnja dva dneva, sem psihološko popolnoma na dnu.
Zato sem moral narediti "all in", da se resitiram na stare nastavitve,... Poiskal sem
si sobo za noč, mogoče celo dve, ker bi jutri naj deževalo, potem pa sem
šel v restavracijo in si privoščil kosilo, brez da bi karkoli preračunaval.
Na sliki so naslednje jedi:
1. Piščančji ražnjiči – pečeni na žaru z lepo zapečeno skorjo.
2. Pomfrit – postrežen na dveh krožnikih kot priloga.
3. Pečena zelenjava – vidimo pečeno rdečo papriko in dolgo črno papriko, verjetno
pečeno na žaru.
4. Sveža solata – sestavljena iz paradižnika, kumaric in druge zelenjave.
5. Kruh – v košarici je sveže narezano belo pecivo.
6. Polovica limone – pripravljena za stiskanje, verjetno za dodajanje okusa mesu
ali solati.
7. Pivo Efes – steklenica turškega piva Efes z nalito vsebino v kozarec.
Gre za tipičen obrok, ki združuje žar jedi s prilogami in osvežilno solato, pogosto
priljubljen v sredozemskih in turških restavracijah.
Zdaj mi pa naj nekdo pove, kako naj temu rečem ne.
Sem kupil za motivacijo, če prehodim 30 km. Ampak sem se ustavil pri 26-ih, zdaj
pa ne vem ali naj pojem ali ne.
Aja, to je sladica. Nekakšna pita z pistacijo in malinami
Na sliki je videti sladica, ki je sestavljena iz naslednjih elementov:
1. Osnova: Kosmiči biskvita ali ocvrtega testa – videti je hrustljavo, zlato rjavo.
2. Preliv: Bogat rdeč preliv z visokim sijajem, kar nakazuje, da gre za sadni sirup ali
glazuro, morda iz rdečih sadežev, kot so jagode, maline ali češnje.
3. Okrasitev: Posipano z zdrobljenimi pistacijami ali drugo zeleno dekoracijo, ki
dodaja kontrast barvam in okusom.
4. Značilna tekstura: Biskvit oz. testo ima hrustljavo zunanjost, ki je kombinirana z
gosto tekočim, sijočim prelivom.
Gre za privlačno, sladko jed, ki je pogosto na voljo kot ulična sladica ali del
slaščičarskih ponudb v različnih kuhinjah. Možno je, da je del turške ali
bližnjevzhodne kuhinje, kjer so preproste sladice s sirupi pogoste.
Hrana je pa vrhunska v Turčiji.
Na sliki je tradicionalen obrok, ki vključuje:
1. Piščančja enolončnica (ali piščančji sauté): Na krožniku je piščanec v bogati
paradižnikovi omaki z dodatkom zelenjave, kot so narezane paprike (zelene in
rdeče) ter začimbe. Jed je sočna, aromatična in značilna za turško kuhinjo.
2. Riž s testeninami (pilav): Na stranskem krožniku je riž, pripravljen s testeninami
(verjetno orzo ali drobnimi rezanci), kar je zelo značilno za turški pilav.
3. Sveža solata: V manjši skledi je sestavljena solata iz narezanih paradižnikov,
kumaric, zelene paprike ter limoninega krhlja za dodatek k okusu.
Gre za uravnotežen in okusen obrok, priljubljen v domači kuhinji in tradicionalnih
turških restavracijah (lokantası), kjer je poudarek na preprostih, a hranljivih jedeh.
Na sliki sta dve jedi, ki predstavljata tipičen hiter obrok:
1. Döner wrap (dürüm):
- To je zavitek iz tankega ploščatega kruha (lavash ali tortilla), polnjen z döner
kebabom (rezine pečenega mesa, običajno piščančjega, govejega ali
jagnječjega), zelenjavo (npr. paradižniki, čebula, paprika) in omako.
- Kruh je popečen, kar daje zavitku rahlo hrustljavo teksturo.
2. Pomfrit:
- Zraven je postrežen klasičen pomfrit, ki je hrustljav in lepo zapečen. Postrežen
je v rdeče-beli papirnati embalaži, kar je značilno za obroke v restavracijah s hitro prehrano.
Gre za priljubljen obrok v številnih državah, posebej v Turčiji, kjer je döner (mesni
zavitek) izjemno znan in cenjen kot hitra, nasitna hrana.
Na sliki je tradicionalna turška sladica sütlaç (izg. *sütlač*), ki je pečen mlečni rižev
puding.
Opis jedi:
- Osnova: Sütlaç je pripravljen iz mleka, riža, sladkorja in vanilije, kuhan do
kremaste teksture.
- Zapečena skorja: Zgornja plast je zapečena v pečici, kar ustvarja značilno
karamelizirano in rahlo porjavelo skorjico.
- Posoda: Postrežen je v tradicionalni keramični posodici, kar je tipično za to
sladico.
Gre za nežno in kremasto sladico, ki je zelo priljubljena v turški kuhinji. Sütlaç je
lahko postrežen vroč, mlačen ali ohlajen, pogosto pa se okrasi s cimetom
ali zdrobljenimi oreščki.
Danes ponoči sem prenočil v enem zelo prijetnem, majhnem hotelu ob obali,
oddaljenem približno 100 km od Istanbula.
V lasti ga ima starejši par in deluje bolj kot, da si prišel na obisk.Ena izmed redkih
nastanitev, kjer bodo sprejeli tudi vašega psa.
Oba sta neizmerno prijetna in se res trudita, da se gost počuti prijetno. Danes sta
me povabila, da se jima pridružim pri zajtrku.
Na sliki je tradicionalen turški zajtrk, sestavljen iz več klasičnih jedi:
Zelenjavna priloga: Na krožniku so narezane sveže paradižnikove rezine, ki so
pogosta sestavina turškega zajtrka.
Sir: Viden je mehak beli sir, verjetno beyaz peynir (turški beli sir iz ovčjega ali
kravjega mleka).
Olive: V manjši posodi so črne olive, ki so priljubljen dodatek za zajtrk.
Med ali sirup: Ena od skodelic vsebuje med ali sladek sirup, ki se pogosto
kombinira s sirom in kruhom.
Pogača ali kruh: Na krožniku je narezana zapečena kruhova pogača ali sladek
biskvit.
Čaj: V tradicionalnem kozarčku je postrežen turški čaj, ki je nepogrešljiv del
turškega zajtrka. Poleg njega je še bela skodelica, morda s kavo ali dodatnim
čajem.
Celoten obrok je postrežen na preprost način in je tipičen za domači zajtrk v
Turčiji, kjer prevladujejo sveže, lokalne sestavine.
Danes je natanko 6 mesecev odkar sem se odpravil na pot, v želji da obhodim svet.
Že večkrat sem bil zdoma dlje časa, ampak tokrat je bilo slovo najtežje,...
Verjetno je razlog za to v tem, da sem dejansko s potjo začel iz domačih
Slovenskih Konjic. Podpora domačega okolja mi pomeni ogromno in ko sem
se pričel zavedat, da prijateljev ne bom videl nekaj let, mi je bilo hudo.
Ampak, po nekaj mesecih je prišlo vse na svoje mesto. Uživam na poti in vsak dan
zase je nekaj posebnega. Kar se tiče prehojenih kilometrov sem pa malo v zaostanku.
96 aktivnih dni in v tem času sem prehodil 2450 km, kar je v povprečju 25
kilometrov.
O dnevih "počitka" pa raje nebi.
Ampak ja, želje so še vedno iste. Da ostaneva zdrava, srečujeva dobre ljudi in
nekega dne dejansko obhodiva svet.
P.S. Za obletnico, sem samega sebe povabil ma večerjo.
Na sliki so naslednje jedi in pijače:
1. Grška solata: V skledi je sveža solata, sestavljena iz:
- Paradižnika – narezanega na večje kose,
- Kumaric – narezane na rezine,
- Rdeče čebule – tanko narezane,
- Črnih oliv – tradicionalna sestavina grške solate.
Solata je verjetno začinjena z olivnim oljem in po želji limono.
2. Kruh: V košari je narezano sveže belo pecivo, ki je običajna priloga k solatam ali glavnim jedem.
3. Pivo Vergina: Na mizi je steklenica Vergina Lager, znanega grškega piva. Poleg
nje je kozarec, napolnjen s pivom.
Gre za preprost in osvežilen obrok, ki je značilen za sredozemsko kuhinjo, še
posebej za grško kulinariko. Solata je lahka, primerna kot predjed ali priloga.
Nekega izgleda ravno nima, sam je pa dobro. Ramen je zakon.
Na sliki je preprosta jed iz instant rezancev (ramen ali podobni hitro pripravljivi
rezanci), skuhana v loncu.
Opis:
- Rezanci: Gre za hitro kuhanje instant rezancev, ki so priljubljeni zaradi enostavne
in hitre priprave, še posebej na kampiranjih in potovanjih.
- Omaka ali juha: Rezanci so verjetno kuhani v začinjeni vodi, ki vsebuje priložen
okusni prašek (običajno piščančji, zelenjavni ali goveji okus).
- Posoda: Kuhanje je izvedeno v manjši kamp lonček, kar je značilno za outdoor
obroke.
- Jedilni pribor: Uporabljena je aluminijasta žlica, ki je priročna za kampiranje.
Gre za priljubljen, nasiten in praktičen obrok, ki ga pogosto jedo v situacijah, kjer
je dostop do kuhinje omejen, npr. na kampiranju ali potovanjih.
Dan se je pričel z brutalnim vzponom iz mesta. In kot, da še to ni bilo dovolj, sem
si še sam otežil hojo, ko sem zavil na napačno cesto.
Ampak kmalu je prišla magrada v obliki gospoda na fotki.
Medtem, ko sem potiskal voziček po hribu navzgor me je ogovoril in mi povedal,
da me je videl nekaj km nazaj in me vprašal, zakaj sem šel po daljši in veliko
bolj strmi cesti. Nisem mu mogel dat pametnega odgovora.
Me je pa tako povabil naj prisedem, nekaj spijem in pojem.
Na koncu je moja pavza trajala dobro uro in če se nebi spravljalo k dežu, bi
verjetno še sedaj sedel tam.
Na sliki sta obroka, ki sta postrežena na krožnikih v restavraciji:
1. Mesna jed z zelenjavo:
- Na obeh krožnikih je jed, sestavljena iz mletih mesnih kroglic ali koščkov mesa,
kuhanih v paradižnikovi omaki.
- Poleg mesa je dodana zelenjava, kot so zeleni feferoni ali paprika, kar daje jedi
sredozemski okus.
2. Priloga: Na krožniku v ospredju so majhne porcije zelenjave ali vloženi izdelki,
kot so kumare ali kisla zelenjava.
3. Pijača:
- Kozarec s Coca-Colo v ospredju.
- Na mizi so tudi kozarci z vodo za osvežitev.
Obrok je tipičen za sredozemsko kuhinjo in vključuje preproste sestavine,
pripravljene na okusen način. Meso v paradižnikovi omaki z zelenjavo je<
pogosto postreženo v Grčiji, Turčiji ali na Balkanu.
Tole sta Marina in Filip. Živita približno 30 km iz Skopja. Preko poznanstev sem bil
dogovorjen, da lahko pri njima postavim šotor in "samo" s tem bi že bil
popolnoma zadovoljen. Ampak ne, takoj ko sem prispel me je pričakala,
rakija, kava, malica,... Še dobro nisem pojedel, kar je bilo na mizi je Marona že
prinesla nov krožnik s hrano.
Zvečer pa mi je še pripravila palačinke z vanilijevo kremo in rižem.
Naslednji dan se je pričel.isto.Kavay čqn zajtrk. Namesto, da bi šel na pot ob
devetih zjutraj, se je moj odhod zavlekel za 3 ure.
Ampak ja, neizmerno sem užival v njuni družbi, pa ne samo iz razloga, ker sta me
tako pogostila, ampak predvsem, ker jima je to kar počnem zelo všeč in
mi privoščita vse srečo!
Na sliki je prikazana preprosta in osvežilna sredozemska jed, ki je postrežena na mizi:
1. Narezana zelenjava: Na krožniku so:
- Paradižnik – narezan na kocke,
- Kumare – prav tako narezane na kose,
- Možno je, da je dodana tudi vložena paprika ali drugi zelenjavni dodatek.
2. Sir: Bele rezine sira, najverjetneje feta ali podoben mehki sir, ki je priljubljen v
turški, grški in balkanski kuhinji.
3. Pečena paprika: Vidne so cele pečene paprike, ki dodajo dimljen okus in aromo
.
4. Pijača:
- Na levi strani vidimo skodelico s kavo, ki je najverjetneje turška kava zaradi
značilnega gostega izgleda.
- Na desni strani je še ena skodelica, ki vsebuje morda čaj ali kavo.
Gre za lahek obrok, ki je značilen za sproščeno družinsko ali prijateljsko srečanje v
sredozemski regiji. V ospredju je sveža zelenjava v kombinaciji s sirom, ki je
pogosta izbira za zajtrk ali malico.
A ve kdo, kako se imenuje ta jed?
Na sliki je jed, ki spominja na turški pide ali podoben specialitet. Gre za ovalno
testo, pečeno do zlato-rjave barve, z rahlo hrustljavimi robovi. Na vrhu je
bogat nadev iz mesa, ki je videti praženo ali začinjeno – verjetno piščančje ali
svinjsko meso – skupaj s plastjo omake ali sira.
Ob jedi so priloženi tudi nekaj zelenih feferonov, ki jih lahko dodamo za bolj
pikanten okus. Vse skupaj je postreženo v kartonski škatli, kar nakazuje, da
gre za jed za s seboj ali dostavo.
V petek sem prispel v Skopje, kjer me je pričakal Hari Kocev, član LK Pajko Malo in
guverner Lions District 132 North Macedonia .
Naslednje tri dni sem preživel v njunem domu kjer sta oba z ženo Vasilka Koceva
poskrbela, da sem imel vsega dovolj oziroma še preveč.
V petek sem se udeležil prazmovanja rojstnega dne njegove vnukinje, soboto in
nedeljo pa preživel ob bazenu z ogromno dobre domače hrane in super
družbe. Spodaj pa nekaj utrinkov minulega vikenda.
Hari i Vasilka, puno hvala na vašem gostoprimstvu baš mi je drago što sam.se
upoznao sa vama in vašom porodicom. Vse najbolje pa se nadam, da se
sretnemo u Konjicama kroz par godina.
Na sliki so prikazane različne jedi, ki so pripravljene na mizi:
1. Na belem krožniku v ospredju – Kosi sira (verjetno feta ali podoben beli sir) in
rezine rumenega sira, ki deluje kot poltrdi sir (npr. edamec ali gauda).
2. Na krožniku v ozadju levo – Ocvrti ali panirani prigrizki, ki bi lahko bili ocvrte
ribje palčke, paniran sir ali krompirjevi kroketi.
3. Na krožniku v ozadju desno
– Kosi paniranega mesa, verjetno ocvrti zrezki (npr.
piščančji ali svinjski zrezki), s spremljavo dveh kuhanih ali pečenih
krompirjevih kroglic.
4. V ozadju na mizi – Šopek grozdja, ki služi kot osvežujoč sadni dodatek ob
obroku.
Celotna miza je pripravljena za obrok v domačem okolju, z rustikalno prtom in
jedmi, ki združujejo tradicionalne prigrizke in glavno jed.
Na sliki vidim osebo, ki sedi za mizo v notranjosti restavracije ali kavarne in uživa
obrok. Na krožniku je videti nekaj preprostih jedi, kot so:
- Zelenjava (paradižnik, solata),
- Kruh ali toast,
- Pečeno jajce,
- Morda nekaj klobas ali podobnih mesnih izdelkov.
Gre za obrok, ki bi ga lahko označili kot preprost zajtrk ali brunch. Če potrebujete
podrobnejšo analizo ali pomoč pri prepoznavanju, mi sporočite!
Obožujem burek, (sirnico), da ne bo kdo slučajno užaljen.Poceni pa vrhunsko. P.S.
Moral sem poskusit, preden sem naredil fotko.
Na sliki je kos tradicionalne pite ali bureka. Gre za jed, ki je narejena iz listnatega
testa (včasih imenovanega filo) in je pogosto polnjena z različnimi
nadevi. Glede na teksturo in barvo na sliki bi lahko šlo za burek z:
- Skuto ali sirom (če je nadev bel in kremast).
Burek je priljubljena jed na Balkanu in se pogosto uživa kot prigrizek ali obrok,
pogosto v kombinaciji z jogurtom.
Evo, še Bistričan se obkljukal svoj obisk v Nišu. Hvala za obisk.
Na mizi je več krožnikov in posod, ki vsebujejo naslednjo hrano:
1. Pomfrit v keramični posodi.
2. Čevapčiči ali podobna mesna jed na podolgovatem krožniku.
3. Solata z narezano čebulo in zelenjavo v posodici.
4. Prazni krožniki in kozarci, kar kaže, da sta osebi že zaužili del obroka.
Gre za tipičen obrok, ki bi ga lahko povezali z balkansko kuhinjo, kjer so čevapčiči,
solata in pomfrit pogosta izbira. Na mizi je tudi steklenica piva.
Na mizi je več krožnikov in pladnjev s hrano, ki vključujejo:
1. Pečeno meso ali žar jedi, verjetno čevapčiči ali podobno.
2. Kruh, ki je položen ob strani.
3. Solata ali priloge v manjših skledah.
4. Kozarci z napitki, morda rakija ali drug alkoholni napitek.
Gre za druženje ob preprostem obroku, ki vključuje značilne jedi balkanske
kuhinje.
Na sliki je vidna porcija bureka ali podobne jedi iz listnatega testa, ki je razrezana
na kose in položena na papir. Burek je tradicionalna jed, priljubljena na Balkanu,
pripravljena iz tankega testa (filo) in nadeva, ki je lahko:
- Sir/skuta (najverjetneje glede na svetlo barvo in teksturo), :
- Meso, krompir ali špinača (če bi bila drugačna barva ali tekstura). :
Burek se pogosto uživa kot prigrizek ali hitro kosilo in se običajno postreže na:
takšen način, pogosto zavit v papir.