HRANA NA POTI PRIJATELJSTVA

Vir slik & tekst: Facebook Oliver Tič & Chat GPT

Armenija

 Na sliki je prikazana domača armenska pojedina, postrežena na lepo okrašeni mizi, ki odraža
 topel in gostoljuben ambient. Spodaj je opis hrane:
1. Juha v globokem krožniku (spredaj levo):
Videti je gosta juha z fižolom, verjetno tudi z zelišči in začimbami. Lahko gre
za tradicionalno armensko enolončnico, kot je khashlama (čeprav se običajno
dela z mesom) ali lobio (fižolova enolončnica, razširjena tudi v Gruziji in Armeniji).
2. Riba (na kvadratnem krožniku):
Na sredini mize je lepo zapečena ali dimljena riba, najverjetneje sevan trout (*ishkhan*) –
značilna riba iz jezera Sevan,  ki je lokalna specialiteta. 3. Kruh:
Na sredini mize je košara z raztrganim kruhom. Verjetno gre za lavash –
tradicionalni armenski ploščati kruh, ki je pogosto postrežen raztrgan in
uporabljen za zajemanje hrane.
4. Pijača:
V rokah držita kozarčka z žganjem, najverjetneje domače armensko oghi
(sadno žganje) ali vodko.
Na mizi je tudi velika steklenica z zeleno etiketo – zdi se, da je to
brezalkoholna pijača (morda sok ali kisla voda).
 Prisotna je tudi plastenka, morda z vodo. Celotna scena kaže na topel trenutek druženja – tipična
situacija,  ko gostitelja in gosta povezuje doma pripravljena hrana in iskrena armenska gostoljubnost.

 

Dan počitka, preživet v odlični družbi. Na krožniku pred nami je sveže pečena riba –
 še pred dobro uro je plavala v jezeru v ozadju.
 Hrustljavo zapečeni fileji kažejo na preprost, a okusen obrok, pripravljen z minimalizmom
in spoštovanjem do svežih sestavin. Ob pijači in smehu v prijetni družbi je to zagotovo en
izmed tistih trenutkov, ki jih shraniš v srce

Na sliki je tradicionalna armenska pojedina, ki vključuje različne sveže in kuhane jedi.
Tukaj so glavne sestavine in jedi, ki jih lahko prepoznamo:
1. Kuhano meso s krompirjem in čebulo – Na sredini je krožnik
z dušenim mesom (verjetno jagnjetina ali govedina),
postreženim z rezinami čebule, krompirjem in svežimi zelišči (verjetno koriander ali
peteršilj).
2. Različne vrste sira – Na spodnjem levem krožniku so kosi
svežega belega sira, ki je lahko panir ali matsunov sir,
ki je priljubljen v Armeniji.
3. Sveža zelenjava in zelišča – Na levi strani krožnika so sveža
zelenjava, kot so redkvice, mlada čebula in različna
aromatična zelišča (bazilika, koriander, krebuljica).
4. Marinirana in vložena zelenjava – Na desnem krožniku so
vloženi paradižniki, paprika, jajčevci in druge zelenjavne vrste, ki so pogosta priloga v
armenski kuhinji.
5. Solata iz paradižnika in kumar – Preprost krožnik s svežimi
narezanimi kumarami in paradižnikom, ki je začinjen z zelišči.
6. Pehlev (lavaš ali kruh) – Na vrhu so koščki svežega belega
kruha, morda lavaš (tradicionalni armenski tanek kruh) ali drug lokalni kruh.
7. Pijača (verjetno voda ali domače vino) – V kozarcu je prozorna tekočina, ki je lahko
 voda ali celo armensko belo vino.
8. Košarica s suhim sadjem ali začimbami – Na desni strani je
majhna košarica s suhim sadjem ali začimbami, ki so pogost del armenskih obrokov.

Vse skupaj je značilna armenska kmečka pojedina, ki poudarja
naravne in sveže sestavine ter bogate okuse. Hrana je enostavna, a hkrati zelo hranljiva in
okusna.

Na sliki je preprosta malica, ki vsebuje naslednje sestavine:
Kruh – kos belega kruha z delno odtrgano skorjo.
Paradižnik – narezan na rezine, svež in sočen.
Kumara – olupljena in razrezana na podolgovate kose.
Pašteta – nekaj kosov mesne paštete.
Sol – majhna pločevinka soli, verjetno za začinjanje zelenjave.

Plastična vrečka – služi kot podlaga za hrano, postavljeno na prozorno plastično škatlo.
Hrana je postavljena na travnati podlagi, kar nakazuje, da gre za obrok na prostem, verjetno
piknik ali terensko malico.

Gruzija

Plastična vrečka – služi kot podlaga za hrano, postavljeno na prozorno plastično škatlo.
Hrana je postavljena na travnati podlagi, kar nakazuje, da gre za obrok na prostem, verjetno
piknik ali terensko malico.

Na sliki je tradicionalna gruzijska jed, ki zelo spominja na ojakhuri. Ojakhuri je okusna in
priljubljena gruzijska jed, pripravljena iz pečenega ali praženega mesa (pogosto svinjine ali
piščanca) in krompirja, ki je prepojen z začimbami. Jed je pogosto obogatena s čebulo,
česnom, rdečo papriko in svežimi zelišči, kot je koriander.

Jed se tradicionalno postreže v glineni posodi, ki pomaga ohranjati toploto. Po videzu se
zdi, da so kosi mesa in krompirja hrustljavo popečeni, jed pa je prekrita z aromatično
omako ali začimbami, kar daje bogat okus. Ojakhuri je ena izmed tistih jedi, ki se pogosto
 deli med družino ali prijatelji in je priljubljena v gruzijskih gostilnah (t. i. **sakhinklebi**).

Na sliki je naslednja hrana:
Kačapuri – tradicionalna gruzijska jed iz kvašenega testa, običajno polnjena s sirom. Videti
 je kos, ki ima zlato zapečeno skorjo in mehko notranjost.
Odojek – pečena svinjina, ki je videti sočna in hrustljava, z značilno hrustljavo skorjico.
Čebula – surova čebula, ki se pogosto postreže kot priloga k mesu.
Sir – kos belega sira, ki je lahko feta ali podoben trdi sir, pogosto uporabljen kot priloga.
Kombinacija teh jedi nakazuje balkansko ali kavkaško kulinariko, ki vključuje bogate okuse
in preproste, a okusne sestavine.

Na sliki so vidne tradicionalne gruzijske jedi:
Khinkali: Veliki cmočki (cmoki), polnjeni z mletim mesom, običajno jagnjetino, svinjino ali
govedino, ter začimbami. Značilnost teh cmokov je način uživanja – mesni sok se srka neposredno
iz testa, preden se cmok poje. Na mizi je več krožnikov s khinkaliji.

Khachapuri: Na desnem krožniku je videti kos tradicionalnega gruzijskega kruha, polnjenega
s sirom. To je verjetno imeretinski khachapuri, ki izvira iz regije Imereti in je priljubljen v Gruziji.

Poleg teh jedi so na mizi vidni še pijače, kot sta pivo in mineralna voda, kar je pogosto spremljava
ob uživanju teh okusnih tradicionalnih jedi. Atmosfera spominja na tipično gruzijsko restavracijo ali
"khinkalni",  kjer se strežejo tovrstne lokalne specialitete.

Na mizi je raznolika domača hrana in pijača, značilna za bolj tradicionalno obloženo mizo.
Vidimo:
- Kruh: Domač, narezan na debele rezine.
- Rdeče zelje: Kislo, vloženo ali morda fermentirano.
- Namazi in mlečni izdelki:
- Skuta ali sir v posodi.
- Verjetno kakšna vrsta kajmaka ali smetane.
- Olive: Zeleni plodovi, ki so videti vloženi.
- **Priloge: Namaz (morda ajvar ali paprikov namaz) v rdeči embalaži.
- Narezani kosi testa: Verjetno pečeni kruhki ali lepinje.
- Kozarci z vloženo zelenjavo: Videti je vložen korenček ali morda kislo zelje.
- Skodelice: Ena vsebuje nekaj tekočine (verjetno čaj ali kava).
- Pijača: Moški nazdravljata z majhnimi kozarci, ki verjetno vsebujejo žgano pijačo, na primer
domače žganje.

Celotna miza daje občutek topline in domačnosti, idealna za druženje ob hrani in pijači.

Na sliki je videti skledo juhe ali enolončnice z oranžno-rumenim odtenkom.
 Vsebuje na drobno narezano zelenjavo, kot so korenje in morda zelena, ter nekaj
 zelišč (verjetno peteršilj ali koriander).  Juha je videti doma
 pripravljena, rahlo mastna, s koščki sestavin, ki so se lepo razpustile v tekočini.
 Videti je okusna in primerna za hladen dan.

Na sliki Na sliki je prikazana tipična gruzijska pojedina. Na modrem pladnju
so khinkali (ხინკალი), tradicionalni gruzijski cmoki,
oblikovani v značilno vrečko z gubami na vrhu. Ob njih je servirana
sveža solata, ki vsebuje paradižnik, kumare in sveža zelišča, kot je
koriander ali peteršilj.

Na mizi je tudi steklenica, ki verjetno vsebuje gruzijsko pivo ali mineralno
vodo, ter kozarec, v katerem je videti pijača (morda vino ali čača).
Poleg tega je nekaj krožnikov z ostanki hrane, kar nakazuje, da gre za
sproščeno in prijetno obedovanje. Atmosfera daje občutek tradicionalne
gostoljubnosti v Gruziji.
 
Khinkali (ხინკალი) so tradicionalni gruzijski cmoki, ki so zelo
priljubljeni po vsej državi. Njihova značilnost je posebna oblika,
podobna vrečki, z gubami na vrhu, kjer se testo stisne in zapečati
nadev. Pripravijo se iz preprostega testa iz moke, vode in soli, nadev pa je lahko
zelo različen.

Običajni nadevi:
1. Meso: Mešanica mletega mesa (goveje, svinjsko, jagnječje ali
njihova kombinacija) z začimbami, kot so česen, črni poper in
koriander. Nadev vključuje tudi juho, ki nastane med kuhanjem.

2. Vegetarijanski: Nadev iz krompirja, gob ali sira.

3. Zeliščni: Nadev z aromatičnimi zelišči, kot so koprc in koriander.

Priprava in postrežba:
Khinkali se običajno kuhajo v vreli vodi, dokler ne splavajo na površje.
Postrežejo se vroči, brez dodatkov ali z malo sveže mletega črnega
popra na vrhu.

Način uživanja:
Khinkali se tradicionalno jedo z rokami. Cmok primeš za gubo na vrhu,
ugrizneš v spodnji del in previdno popiješ juho iz notranjosti, preden
poješ preostanek. Guba na vrhu (imenovana "shkapi") se običajno ne
poje in ostane na krožniku kot dokaz, koliko khinkalijev si pojedel.
Khinkali so simbol gruzijske kulinarike in kulture ter pogosto glavni del
družinskih srečanj ali praznovanj.

Na sliki je vidno več različnih jedi, ki so značilne za gruzijsko kuhinjo:

1. Khinkali: Na desnem krožniku so tradicionalni gruzijski cmočki, napolnjeni z mesom in
začimbami, z značilno zloženo obliko.
 
2. Desert z svečko: Na krožniku pred osebo je sladica, ki vključuje čokoladni ali kremni desert,
ob kateri gori svečka, kar kaže, da gre za praznovanje, kot je rojstni dan.

3. Kebab in dodatki: Na pravokotnem krožniku so videti kosi kebaba ali mesa na žaru,
obloženi s kolobarji čebule in morda limono.

4. Lavash (gruzijski kruh): Na dolgem krožniku na levi strani je videti kos tradicionalnega
 tankega kruha, ki pogosto spremlja jedi na žaru ali cmočke.
5. Pijače:

- Na mizi so različni kozarci, ki vsebujejo vino, vodo ali sok granatnega jabolka.
- Vidna je tudi plastenka z vodo.
Atmosfera na sliki kaže na družabno srečanje ali praznovanje v restavraciji, kjer uživajo tipične
gruzijske jedi.

 

Na sliki je prikazan khachapuri, tradicionalna gruzijska jed. To je različica v
Adžarskem slogu, ki je oblikovana kot čolniček. Testo je zlato-rumeno
z rahlo zapečeno skorjo, v sredini pa je bogat nadev iz stopljenega sira
in surovo jajce, ki ga pogosto premešajo z vilicami tik pred jedjo. Jed je
servirana na ovalnem krožniku, ob njej pa je videti kozarček (verjetno
gruzijske čače ali vode) in košarico s kruhom v ozadju. Pripravlja se kot
topla jed, idealna za deljenje ali uživanje kot glavni obrok.

Turčija

Na sliki je prikazana turška ali bližnjevzhodna jed, postrežena v glineni posodi. Jed
je najverjetneje pečena v pečici in vsebuje meso (morda piščanca ali
jagnjetino), prekrito s stopljenim sirom in začimbami. Poleg glavne jedi so vidne
priloge:
- Lavaš ali pita kruh v košarici.
- Jogurtova omaka z zelišči.
- Začinjene omake na osnovi paradižnika in začimb (morda ajvar ali ezme).
- Pečena paprika je del glavne jedi.
Ta jed je tipična za turško kulinariko in se lahko imenuje "Güveç" ali "Kaşarlı
Tavuk," odvisno od natančne sestave.

Na sliki je kos svežega kruha, razpolovljen in napolnjen z rezino salame. Kruh je
videti rahlo zlato zapečen in okusen. Gre za preprost obrok, idealen za
sproščeno malico na prostem, ob morju, kar se ujema z ozadjem slike.

Na sliki je prikazana jed, ki vključuje testenine (penne) s prelivom, koščke
piščančjega mesa v kremasti omaki, solato z mešano zelenjavo (solata, češnjevi
paradižniki, koruza, sušeni paradižniki in olive) ter ocvrt krompirček v
ločeni posodi. Videti je kot kombinacija italijansko navdihnjenih testenin s
prilogo in solato.

Hrana na sliki je künefe, tradicionalna sladica, ki je priljubljena v Turčiji
in na Bližnjem vzhodu. Narejena je iz kadayıf testa (tanko narezane testenine,
podobne vermicellijem), ki se peče skupaj z neslanim sirom v sredini.
Nato se prelije s sladkim sirupom, običajno iz sladkorja, vode in limoninega soka.
Künefe je hrustljava zunaj, a sočna in mehka v sredini ter pogosto postrežena s
sesekljanimi pistacijami ali mandlji na vrhu. Postreže se topla, saj takrat najbolje
pride do izraza kombinacija topljenega sira in hrustljavega testa.

Na sliki je prikazana jed, ki močno spominja na turško specialiteto imenovano
"Izgara Köfte" ali podobno jed iz serije mesnih kroglic ali čevapčičev, običajno
postreženo z zelenjavo v omaki. Jed je lahko tudi del "Sulu Köfte", kar pomeni
mesne kroglice v juhi ali enolončnici.

Danes hodim po mestu in slučajno grem mimo restavracije, kjer je stala vitrina s
pečenim piščancem. Itak se mi ga je takoj zluštalo in odločil sem se, da si privoščim kosilo.
Vsi vemo, da v velikih mestih je ponavadi tako, da prideš, poješ in greš. Zaradi
velikega pretoka ljudi, se vsem mudi,..Za lažjo predstavo vam povem, da je v
Samsun-u skoraj 1,5 miliona prebivalcev.

No, lastnik restavracije, pa je bil čisto nekaj drugega. Ko sem mu povedal, kaj
sploh počnem v mestu, je prišel čez par minut nazaj in mi na google translate
napisal: "To je moje darilo zate in srečno pot"

Hrana na sliki je "saç kavurma" – priljubljena turška jed iz narezanega mesa
(običajno jagnjetine ali govedine) in zelenjave, pripravljena v posebni ponvi,
imenovani saç. Gre za enostavno a okusno jed, ki vključuje:
- Na kocke narezano meso
- Papriko (zeleno ali rdečo)
- Paradižnik
- Čebulo
- Začimbe, kot so sol, poper in paprika v prahu

Pogosto jo postrežejo s svežim kruhom, kot je viden na desni strani slike.
 
Je priljubljena tako v domači kot v restavracijski kuhinji po celotni Turčiji.

Na sliki je vidna tradicionalna turška jed, imenovana "pide". Gre za vrsto ovalno
oblikovanega kruha ali testa, obloženega z različnimi nadevi. Pide
pogosto imenujejo tudi "turška pica" zaradi svoje oblike in priprave.
Značilnosti jedi:
- Testo je podobno tanki pici ali kruhu.
- Kot nadev se uporabljajo meso (npr. mleta govedina ali jagnjetina), sir, zelenjava ali jajce.
- Jed se pogosto peče v peči na drva, kar ji da značilen okus.
Na sliki je videti različica z mesnim ali piščančjim nadevom, obogatena z jogurtom
ali smetanasto omako po sredini.
To je zelo priljubljena jed v Turčiji in jo pogosto najdemo v lokalnih restavracijah
("pide salonu").

 Na sliki je kebab s pomfrijem, zelo priljubljena jed v Turčiji in po svetu.
Konkretneje gre lahko za piščančji döner kebab, ki je pripravljen iz:
- na tanko narezanega mesa (piščanec),
- sveže zelenjave, kot sta paradižnik in čebula,
- hrustljavega pomfrija na vrhu.

Pogosto se postreže s prilogami, kot so vložene kumarice in feferoni, ki
jih vidimo v ozadju. To je običajna hitra hrana, ki se jo pogosto najde v
kebabdžinicah in lokalnih restavracijah.

 Še ena zgodba za v knjigo!
Danes sem prispel v Ayacik, kjer bi naj "bil" kamp. Ampak ga seveda ni bilo.
Kr naenkrat sem se znašel na obali, med ribiči.
Brez, da bi sploh povedal kaj počnem, oziroma zakaj se sploh nahajam v
njihovem kraju, so me povabili, da se jim pridružim pri kosilu.

 Danes sem se ustavil na črpalki in ko sem prodajalca vprašal, če mogoče lahko
kupim kakšen sendvič, mi je rekek, da hrane na žalost prodajajo,....
Je pa kr naenkrat nekam izginil in mi čez 10 minut prinesel celo kosilo. Seveda ni
hotel niti slišat, da bi plačal.

1. Zelena juha – verjetno iz špinače, blitve ali druge vrste zelenja.
2. Zelenjavna jed – v skledi je jed z okro (bamijo), paradižnikom, čebulo in
začimbami.
3. Kruh – kos svežega belega kruha.
4. Sadje – pomaranča in dve jabolki.
5. Voda – plastenka vode za osvežitev.

Gre za uravnotežen obrok, ki vključuje zelenjavo, sadje, tekočino in kruh.

 Toplo priporočam tale hostel, če vas kdaj pot zanese v Inebolu.V sklopu hostela
je še restavracija z odlično hrano. Nastanitev je v lasti družine in vsi se zelo trudijo, da je
bivanje udobno.

 Na sliki je tradicionalni turški zajtrk (kahvaltı). Ta obrok običajno vključuje:
1. Zelenjava: Sveže narezane kumare in paradižnik.
2. Sir: Različne vrste sira, vključno s trdim in mehkim belim sirom.
3. Med in maslo: Priložena je skodelica medu z maslom.
4. Olive: Črne olive.
5. Marmelada: Sladka marmelada.
6. Kuhan jajce: Na krožniku je celo kuhano jajce.
7. Turški čaj: Streže se v tradicionalnem steklenem kozarčku.
8. Kruh: V ozadju je košara s svežim kruhom.
Gre za bogat in uravnotežen zajtrk, značilen za turško kulturo, ki vključuje
kombinacijo sveže zelenjave, mlečnih izdelkov, oliv, medu in čaja.

 Ste že slišali za turško različico pice? Pide je hrustljavo pečeno testo, polnjeno z
različnimi slastnimi nadevi, kot so sir, meso, zelenjava ali jajce. Ta tradicionalna
jed je prava poslastica, ki jo najdete v vsakem kotičku Turčije.

 Na sliki je turška pide, znana tudi kot "turška pica". Pide je tradicionalna jed iz
tankega testa, oblikovanega v podolgovato obliko, obložena z različnimi nadevi.
Značilnosti jedi:
- Nadev: Videti je mleta mešanica mesa (običajno govedina ali jagnjetina), čebule,
začimb (peteršilj, poper) in zelenjave (npr. paprika).
- Testo: Tanka, hrustljava skorja z rahlo zapečenimi robovi.
- Priloga: Na mizi je tudi sveža solata z zelenjavo (paradižnik, kumare, solata,
korenje) za osvežitev ob jedi. Pide je priljubljena v turški kuhinji in je pogosto postrežena kot glavna jed ob
kosilu ali večerji. Jed lahko vključuje tudi različne druge nadeve, kot so sir, jajce ali
kombinacija zelenjave.

 Sem šel v pohodniško trgovino po zimsko spalno vrečo in solzivec, pa me je lastnik
trgovine, kr povabil na kosilo.

 Na sliki sta dve jedi na krožnikih:
1. Obara ali enolončnica: Na desnem krožniku je videti obara z mesom,
čebulo, paradižnikom in zelenjavo v bogati, rdečkasti omaki. To je tipična jed
v številnih kuhinjah, pripravljena s počasnim kuhanjem mesa in zelenjave.
2. Kruh: V plastični posodi je sveže narezan beli kruh, ki se pogosto postreže
kot priloga k enolončnicam ali juham.
Ob takšni postavitvi jedi gre za preprost in hranljiv obrok, ki je pogosto priljubljen
v lokalnih restavracijah ali domači kuhinji.

 Zadnja dva dneva, sem psihološko popolnoma na dnu.
Zato sem moral narediti "all in", da se resitiram na stare nastavitve,... Poiskal sem
si sobo za noč, mogoče celo dve, ker bi jutri naj deževalo, potem pa sem
šel v restavracijo in si privoščil kosilo, brez da bi karkoli preračunaval.

Na sliki so naslednje jedi:
1. Piščančji ražnjiči – pečeni na žaru z lepo zapečeno skorjo.
2. Pomfrit – postrežen na dveh krožnikih kot priloga.
3. Pečena zelenjava – vidimo pečeno rdečo papriko in dolgo črno papriko, verjetno
pečeno na žaru.
4. Sveža solata – sestavljena iz paradižnika, kumaric in druge zelenjave.
5. Kruh – v košarici je sveže narezano belo pecivo.
6. Polovica limone – pripravljena za stiskanje, verjetno za dodajanje okusa mesu
ali solati.
7. Pivo Efes – steklenica turškega piva Efes z nalito vsebino v kozarec.
Gre za tipičen obrok, ki združuje žar jedi s prilogami in osvežilno solato, pogosto
priljubljen v sredozemskih in turških restavracijah.

 Zdaj mi pa naj nekdo pove, kako naj temu rečem ne.
Sem kupil za motivacijo, če prehodim 30 km. Ampak sem se ustavil pri 26-ih, zdaj
pa ne vem ali naj pojem ali ne.
Aja, to je sladica. Nekakšna pita z pistacijo in malinami

 Na sliki je videti sladica, ki je sestavljena iz naslednjih elementov:
1. Osnova: Kosmiči biskvita ali ocvrtega testa – videti je hrustljavo, zlato rjavo.
2. Preliv: Bogat rdeč preliv z visokim sijajem, kar nakazuje, da gre za sadni sirup ali
glazuro, morda iz rdečih sadežev, kot so jagode, maline ali češnje.
3. Okrasitev: Posipano z zdrobljenimi pistacijami ali drugo zeleno dekoracijo, ki
dodaja kontrast barvam in okusom.
4. Značilna tekstura: Biskvit oz. testo ima hrustljavo zunanjost, ki je kombinirana z
gosto tekočim, sijočim prelivom.
Gre za privlačno, sladko jed, ki je pogosto na voljo kot ulična sladica ali del
slaščičarskih ponudb v različnih kuhinjah. Možno je, da je del turške ali
bližnjevzhodne kuhinje, kjer so preproste sladice s sirupi pogoste.

Hrana je pa vrhunska v Turčiji.

 Na sliki je tradicionalen obrok, ki vključuje:
1. Piščančja enolončnica (ali piščančji sauté): Na krožniku je piščanec v bogati
paradižnikovi omaki z dodatkom zelenjave, kot so narezane paprike (zelene in
rdeče) ter začimbe. Jed je sočna, aromatična in značilna za turško kuhinjo.
2. Riž s testeninami (pilav): Na stranskem krožniku je riž, pripravljen s testeninami
(verjetno orzo ali drobnimi rezanci), kar je zelo značilno za turški pilav.
3. Sveža solata: V manjši skledi je sestavljena solata iz narezanih paradižnikov,
kumaric, zelene paprike ter limoninega krhlja za dodatek k okusu.
Gre za uravnotežen in okusen obrok, priljubljen v domači kuhinji in tradicionalnih
turških restavracijah (lokantası), kjer je poudarek na preprostih, a hranljivih jedeh.

 Na sliki sta dve jedi, ki predstavljata tipičen hiter obrok:
1. Döner wrap (dürüm):
- To je zavitek iz tankega ploščatega kruha (lavash ali tortilla), polnjen z döner
kebabom (rezine pečenega mesa, običajno piščančjega, govejega ali
jagnječjega), zelenjavo (npr. paradižniki, čebula, paprika) in omako.
- Kruh je popečen, kar daje zavitku rahlo hrustljavo teksturo.
2. Pomfrit:
- Zraven je postrežen klasičen pomfrit, ki je hrustljav in lepo zapečen. Postrežen
je v rdeče-beli papirnati embalaži, kar je značilno za obroke v restavracijah s hitro prehrano.
Gre za priljubljen obrok v številnih državah, posebej v Turčiji, kjer je döner (mesni
zavitek) izjemno znan in cenjen kot hitra, nasitna hrana.

 Na sliki je tradicionalna turška sladica sütlaç (izg. *sütlač*), ki je pečen mlečni rižev
puding. Opis jedi:
- Osnova: Sütlaç je pripravljen iz mleka, riža, sladkorja in vanilije, kuhan do
kremaste teksture.
- Zapečena skorja: Zgornja plast je zapečena v pečici, kar ustvarja značilno
karamelizirano in rahlo porjavelo skorjico.
- Posoda: Postrežen je v tradicionalni keramični posodici, kar je tipično za to
sladico.
Gre za nežno in kremasto sladico, ki je zelo priljubljena v turški kuhinji. Sütlaç je
lahko postrežen vroč, mlačen ali ohlajen, pogosto pa se okrasi s cimetom
ali zdrobljenimi oreščki.

 Danes ponoči sem prenočil v enem zelo prijetnem, majhnem hotelu ob obali,
oddaljenem približno 100 km od Istanbula.

V lasti ga ima starejši par in deluje bolj kot, da si prišel na obisk.Ena izmed redkih
nastanitev, kjer bodo sprejeli tudi vašega psa.

Oba sta neizmerno prijetna in se res trudita, da se gost počuti prijetno. Danes sta
me povabila, da se jima pridružim pri zajtrku.

Na sliki je tradicionalen turški zajtrk, sestavljen iz več klasičnih jedi:
Zelenjavna priloga: Na krožniku so narezane sveže paradižnikove rezine, ki so
pogosta sestavina turškega zajtrka.

Sir: Viden je mehak beli sir, verjetno beyaz peynir (turški beli sir iz ovčjega ali
kravjega mleka).

Olive: V manjši posodi so črne olive, ki so priljubljen dodatek za zajtrk.
Med ali sirup: Ena od skodelic vsebuje med ali sladek sirup, ki se pogosto
kombinira s sirom in kruhom.

Pogača ali kruh: Na krožniku je narezana zapečena kruhova pogača ali sladek
biskvit.

Čaj: V tradicionalnem kozarčku je postrežen turški čaj, ki je nepogrešljiv del
turškega zajtrka. Poleg njega je še bela skodelica, morda s kavo ali dodatnim
čajem.

Celoten obrok je postrežen na preprost način in je tipičen za domači zajtrk v
Turčiji, kjer prevladujejo sveže, lokalne sestavine.

 Danes je natanko 6 mesecev odkar sem se odpravil na pot, v želji da obhodim svet.
Že večkrat sem bil zdoma dlje časa, ampak tokrat je bilo slovo najtežje,...
Verjetno je razlog za to v tem, da sem dejansko s potjo začel iz domačih
Slovenskih Konjic. Podpora domačega okolja mi pomeni ogromno in ko sem
se pričel zavedat, da prijateljev ne bom videl nekaj let, mi je bilo hudo.
Ampak, po nekaj mesecih je prišlo vse na svoje mesto. Uživam na poti in vsak dan
zase je nekaj posebnega. Kar se tiče prehojenih kilometrov sem pa malo v zaostanku.
96 aktivnih dni in v tem času sem prehodil 2450 km, kar je v povprečju 25
kilometrov.
O dnevih "počitka" pa raje nebi.
Ampak ja, želje so še vedno iste. Da ostaneva zdrava, srečujeva dobre ljudi in
nekega dne dejansko obhodiva svet.
P.S. Za obletnico, sem samega sebe povabil ma večerjo.

 Na sliki so naslednje jedi in pijače:
1. Grška solata: V skledi je sveža solata, sestavljena iz:
- Paradižnika – narezanega na večje kose,
- Kumaric – narezane na rezine,
- Rdeče čebule – tanko narezane,
- Črnih oliv – tradicionalna sestavina grške solate.
Solata je verjetno začinjena z olivnim oljem in po želji limono.
2. Kruh: V košari je narezano sveže belo pecivo, ki je običajna priloga k solatam ali glavnim jedem.
3. Pivo Vergina: Na mizi je steklenica Vergina Lager, znanega grškega piva. Poleg
nje je kozarec, napolnjen s pivom.
Gre za preprost in osvežilen obrok, ki je značilen za sredozemsko kuhinjo, še
posebej za grško kulinariko. Solata je lahka, primerna kot predjed ali priloga.

Nekega izgleda ravno nima, sam je pa dobro. Ramen je zakon.

 Na sliki je preprosta jed iz instant rezancev (ramen ali podobni hitro pripravljivi
rezanci), skuhana v loncu.
Opis:
- Rezanci: Gre za hitro kuhanje instant rezancev, ki so priljubljeni zaradi enostavne
in hitre priprave, še posebej na kampiranjih in potovanjih.
- Omaka ali juha: Rezanci so verjetno kuhani v začinjeni vodi, ki vsebuje priložen
okusni prašek (običajno piščančji, zelenjavni ali goveji okus).
- Posoda: Kuhanje je izvedeno v manjši kamp lonček, kar je značilno za outdoor
obroke. - Jedilni pribor: Uporabljena je aluminijasta žlica, ki je priročna za kampiranje.
Gre za priljubljen, nasiten in praktičen obrok, ki ga pogosto jedo v situacijah, kjer
je dostop do kuhinje omejen, npr. na kampiranju ali potovanjih.

 Dan se je pričel z brutalnim vzponom iz mesta. In kot, da še to ni bilo dovolj, sem
si še sam otežil hojo, ko sem zavil na napačno cesto.
Ampak kmalu je prišla magrada v obliki gospoda na fotki.
Medtem, ko sem potiskal voziček po hribu navzgor me je ogovoril in mi povedal,
da me je videl nekaj km nazaj in me vprašal, zakaj sem šel po daljši in veliko
bolj strmi cesti. Nisem mu mogel dat pametnega odgovora.
Me je pa tako povabil naj prisedem, nekaj spijem in pojem.
Na koncu je moja pavza trajala dobro uro in če se nebi spravljalo k dežu, bi
verjetno še sedaj sedel tam.

 Na sliki sta obroka, ki sta postrežena na krožnikih v restavraciji:
1. Mesna jed z zelenjavo:
- Na obeh krožnikih je jed, sestavljena iz mletih mesnih kroglic ali koščkov mesa,
kuhanih v paradižnikovi omaki.
- Poleg mesa je dodana zelenjava, kot so zeleni feferoni ali paprika, kar daje jedi
sredozemski okus.
2. Priloga: Na krožniku v ospredju so majhne porcije zelenjave ali vloženi izdelki,
kot so kumare ali kisla zelenjava.
3. Pijača:
- Kozarec s Coca-Colo v ospredju.
- Na mizi so tudi kozarci z vodo za osvežitev.
Obrok je tipičen za sredozemsko kuhinjo in vključuje preproste sestavine,

pripravljene na okusen način. Meso v paradižnikovi omaki z zelenjavo je<
pogosto postreženo v Grčiji, Turčiji ali na Balkanu.

Makedonija

 Tole sta Marina in Filip. Živita približno 30 km iz Skopja. Preko poznanstev sem bil
dogovorjen, da lahko pri njima postavim šotor in "samo" s tem bi že bil
popolnoma zadovoljen. Ampak ne, takoj ko sem prispel me je pričakala,
rakija, kava, malica,... Še dobro nisem pojedel, kar je bilo na mizi je Marona že
prinesla nov krožnik s hrano. Zvečer pa mi je še pripravila palačinke z vanilijevo kremo in rižem.
Naslednji dan se je pričel.isto.Kavay čqn zajtrk. Namesto, da bi šel na pot ob
devetih zjutraj, se je moj odhod zavlekel za 3 ure.
Ampak ja, neizmerno sem užival v njuni družbi, pa ne samo iz razloga, ker sta me
tako pogostila, ampak predvsem, ker jima je to kar počnem zelo všeč in
mi privoščita vse srečo!

 Na sliki je prikazana preprosta in osvežilna sredozemska jed, ki je postrežena na mizi:
1. Narezana zelenjava: Na krožniku so:
- Paradižnik – narezan na kocke,
- Kumare – prav tako narezane na kose,
- Možno je, da je dodana tudi vložena paprika ali drugi zelenjavni dodatek.
2. Sir: Bele rezine sira, najverjetneje feta ali podoben mehki sir, ki je priljubljen v
turški, grški in balkanski kuhinji.
3. Pečena paprika: Vidne so cele pečene paprike, ki dodajo dimljen okus in aromo
. 4. Pijača:
- Na levi strani vidimo skodelico s kavo, ki je najverjetneje turška kava zaradi
značilnega gostega izgleda.
- Na desni strani je še ena skodelica, ki vsebuje morda čaj ali kavo.
Gre za lahek obrok, ki je značilen za sproščeno družinsko ali prijateljsko srečanje v
sredozemski regiji. V ospredju je sveža zelenjava v kombinaciji s sirom, ki je
pogosta izbira za zajtrk ali malico.

A ve kdo, kako se imenuje ta jed?

 Na sliki je jed, ki spominja na turški pide ali podoben specialitet. Gre za ovalno
testo, pečeno do zlato-rjave barve, z rahlo hrustljavimi robovi. Na vrhu je
bogat nadev iz mesa, ki je videti praženo ali začinjeno – verjetno piščančje ali
svinjsko meso – skupaj s plastjo omake ali sira.
Ob jedi so priloženi tudi nekaj zelenih feferonov, ki jih lahko dodamo za bolj
pikanten okus. Vse skupaj je postreženo v kartonski škatli, kar nakazuje, da
gre za jed za s seboj ali dostavo.

 V petek sem prispel v Skopje, kjer me je pričakal Hari Kocev, član LK Pajko Malo in
guverner Lions District 132 North Macedonia .
Naslednje tri dni sem preživel v njunem domu kjer sta oba z ženo Vasilka Koceva
poskrbela, da sem imel vsega dovolj oziroma še preveč.
V petek sem se udeležil prazmovanja rojstnega dne njegove vnukinje, soboto in
nedeljo pa preživel ob bazenu z ogromno dobre domače hrane in super
družbe. Spodaj pa nekaj utrinkov minulega vikenda.
Hari i Vasilka, puno hvala na vašem gostoprimstvu baš mi je drago što sam.se
upoznao sa vama in vašom porodicom. Vse najbolje pa se nadam, da se
sretnemo u Konjicama kroz par godina.

Na sliki so prikazane različne jedi, ki so pripravljene na mizi:
1. Na belem krožniku v ospredju – Kosi sira (verjetno feta ali podoben beli sir) in
rezine rumenega sira, ki deluje kot poltrdi sir (npr. edamec ali gauda).
2. Na krožniku v ozadju levo – Ocvrti ali panirani prigrizki, ki bi lahko bili ocvrte
ribje palčke, paniran sir ali krompirjevi kroketi. 3. Na krožniku v ozadju desno
 – Kosi paniranega mesa, verjetno ocvrti zrezki (npr.
piščančji ali svinjski zrezki), s spremljavo dveh kuhanih ali pečenih
krompirjevih kroglic.
4. V ozadju na mizi – Šopek grozdja, ki služi kot osvežujoč sadni dodatek ob
obroku.
Celotna miza je pripravljena za obrok v domačem okolju, z rustikalno prtom in
jedmi, ki združujejo tradicionalne prigrizke in glavno jed.

 Na sliki vidim osebo, ki sedi za mizo v notranjosti restavracije ali kavarne in uživa
obrok. Na krožniku je videti nekaj preprostih jedi, kot so:
- Zelenjava (paradižnik, solata),
- Kruh ali toast,
- Pečeno jajce,
- Morda nekaj klobas ali podobnih mesnih izdelkov.
Gre za obrok, ki bi ga lahko označili kot preprost zajtrk ali brunch. Če potrebujete
podrobnejšo analizo ali pomoč pri prepoznavanju, mi sporočite!

Srbija

 Obožujem burek, (sirnico), da ne bo kdo slučajno užaljen.Poceni pa vrhunsko. P.S.
Moral sem poskusit, preden sem naredil fotko.

 Na sliki je kos tradicionalne pite ali bureka. Gre za jed, ki je narejena iz listnatega
testa (včasih imenovanega filo) in je pogosto polnjena z različnimi
nadevi. Glede na teksturo in barvo na sliki bi lahko šlo za burek z:
- Skuto ali sirom (če je nadev bel in kremast).
Burek je priljubljena jed na Balkanu in se pogosto uživa kot prigrizek ali obrok,
pogosto v kombinaciji z jogurtom.

Evo, še Bistričan se obkljukal svoj obisk v Nišu. Hvala za obisk. 

Na mizi je več krožnikov in posod, ki vsebujejo naslednjo hrano:
1. Pomfrit v keramični posodi.
2. Čevapčiči ali podobna mesna jed na podolgovatem krožniku.
3. Solata z narezano čebulo in zelenjavo v posodici.
4. Prazni krožniki in kozarci, kar kaže, da sta osebi že zaužili del obroka.
Gre za tipičen obrok, ki bi ga lahko povezali z balkansko kuhinjo, kjer so čevapčiči,
solata in pomfrit pogosta izbira. Na mizi je tudi steklenica piva.

Na mizi je več krožnikov in pladnjev s hrano, ki vključujejo:
1. Pečeno meso ali žar jedi, verjetno čevapčiči ali podobno.
2. Kruh, ki je položen ob strani.
3. Solata ali priloge v manjših skledah.
4. Kozarci z napitki, morda rakija ali drug alkoholni napitek.
Gre za druženje ob preprostem obroku, ki vključuje značilne jedi balkanske
kuhinje.

 Na sliki je vidna porcija bureka ali podobne jedi iz listnatega testa, ki je razrezana
na kose in položena na papir. Burek je tradicionalna jed, priljubljena na Balkanu,
pripravljena iz tankega testa (filo) in nadeva, ki je lahko:
- Sir/skuta (najverjetneje glede na svetlo barvo in teksturo), :
- Meso, krompir ali špinača (če bi bila drugačna barva ali tekstura). :
Burek se pogosto uživa kot prigrizek ali hitro kosilo in se običajno postreže na:
takšen način, pogosto zavit v papir.

  Visit counter For Websites